Is centrale verwarming de ketel?

Uw ketel is het hart van uw cv-installatie. Het stuurt warm water door naar uw radiatoren en kranen om u te voorzien van verwarming en warm water.

Is centrale verwarming de ketel?

Uw ketel is het hart van uw cv-installatie. Het stuurt warm water door naar uw radiatoren en kranen om u te voorzien van verwarming en warm water. Simpel gezegd, centrale verwarming is hoe uw huis en het water warm blijven. Dit komt meestal van uw ketel en verwarmt het huis via leidingen die naar uw radiatoren gaan.

De ketel wordt vaak op een handige plaats geplaatst, zoals een badkamer, zolder of keukenkast, waar hij water gebruikt dat door een elektrisch aangedreven pomp wordt verplaatst om warmte naar de andere kamers te transporteren. Een cv-installatie heeft leidingen en radiatoren, die zijn aangesloten op een ketel. De ketel levert de warmte en de pomp verplaatst verwarmd water van de ketel door het leidingwerk naar de radiatoren en terug naar de ketel voor opwarmen. Het levert ook warm water aan de warme kranen in uw huis.

Systeemketels - Het belangrijkste verschil met deze ketels voor combiketels is dat deze ketels ook een warmwatertank nodig hebben om water op te slaan. Dit betekent dat een constante toevoer van warm water mogelijk is, en ook nuttig zijn in grotere gebouwen en woningen, met meerdere badkamers, of waar veel warm water nodig is. In plaats van een ventilator- en kanaalsysteem gebruikt een ketel een pomp om warm water door leidingen naar radiatoren te laten circuleren. Sommige warmwatersystemen circuleren water door plastic buizen in de vloer, een systeem dat vloerverwarming wordt genoemd (zie „State of the Art Heating).

Belangrijke ketelbedieningen zijn onder meer thermostaten, aquastats en kleppen die de circulatie en watertemperatuur regelen. Hoewel de kosten niet triviaal zijn, is het over het algemeen veel eenvoudiger om „zone-thermostaten” en bedieningselementen te installeren voor individuele kamers met een hydronisch systeem dan met geforceerde lucht. Sommige bedieningselementen zijn standaardfuncties in nieuwe ketels, terwijl andere kunnen worden toegevoegd om energie te besparen (zie het gedeelte „Wijzigingen door verwarmingssysteemtechnici op de pagina verwarmingsonderhoud”). Als alternatief trekken sommige systemen grondwater aan en voeren het door de warmtewisselaar in plaats van een koelmiddel te gebruiken.

De algemene temperatuur van het cv-systeem en of het verwarmingssysteem is in- of uitgeschakeld, wordt geregeld door de thermostaat. Het eerste dat moet worden verduidelijkt, is dat er verschillende soorten centrale verwarmingssystemen beschikbaar zijn. Bekend als „ontluchtingsvrije gasverwarmingstoestellen” door fabrikanten, omvatten ze wand- en vrijstaande kachels, evenals gashaarden met open vuur met keramische houtblokken die niet daadwerkelijk op een schoorsteen zijn aangesloten. Daarom moet het begrijpen van centrale verwarming, hoe het werkt en welk type centrale verwarming u heeft, even belangrijk zijn.

Stoomverwarmingssystemen worden zelden geïnstalleerd in nieuwe eengezinswoningen vanwege de kosten van de leidinginstallatie. In milde klimaten kan een luchtbronwarmtepomp worden gebruikt om het gebouw te voorzien van airconditioning tijdens warm weer, en om het gebouw te verwarmen met warmte die bij koud weer uit de buitenlucht wordt gehaald. Institutionele verwarmingssystemen (bijvoorbeeld kantoorgebouwen of scholen) kunnen laagwaardige, goedkope bunkerbrandstof gebruiken om hun verwarmingsinstallaties te laten draaien, maar de kapitaalkosten zijn hoog in vergelijking met gemakkelijker te beheren vloeibare brandstoffen. De meeste mensen hebben verwarmingssystemen waaraan elektronische programmeurs zijn bevestigd die de ketel automatisch inschakelen op bepaalde tijden van de dag (meestal net voordat ze's ochtends opstaan en net voordat ze van het werk komen).

Centrale verwarmingssystemen met warm water kunnen daarentegen water gebruiken dat in of dicht bij het gebouw wordt verwarmd met behulp van hoogrenderende condensatieketels, biobrandstoffen of stadsverwarming. In het winterseizoen verzamelen en onttrekken warmtepompen lucht van buiten en leveren deze binnen in de kamer. Een stadsverwarmingssysteem maakt gebruik van centraal geplaatste ketels of waterverwarmingstoestellen en circuleert warmte-energie naar individuele klanten door warm water of stoom te laten circuleren. Hoewel het in de moderne tijd een minder populair verwarmingssysteem is, hebben sommige Britse gebouwen nog steeds een warmeluchtsysteem.

Sylvester documenteerde de nieuwe manieren om ziekenhuizen te verwarmen die in het ontwerp waren opgenomen, en de gezondere functies zoals zelfreinigende en luchtverfrissende toiletten. Wanneer de watertank op het hok wordt weggelaten, worden dit soort centrale verwarmingssystemen gesloten systemen genoemd. Een stoomverwarmingssysteem maakt gebruik van de hoge latente warmte die wordt afgegeven wanneer stoom condenseert tot vloeibaar water. .

Leave Reply

All fileds with * are required