Toen centrale verwarming werd uitgevonden?

Centrale verwarmingsmethoden (hete lucht, stoom en warm water) werden pas in de jaren 1700 en 1800 uitgevonden. Pas in 1793 ontwierp de Britse ingenieur William Strutt een oven, gemodelleerd naar het ontwerp van John Evelyn bijna honderd jaar eerder.

Toen centrale verwarming werd uitgevonden?

Centrale verwarmingsmethoden (hete lucht, stoom en warm water) werden pas in de jaren 1700 en 1800 uitgevonden. Pas in 1793 ontwierp de Britse ingenieur William Strutt een oven, gemodelleerd naar het ontwerp van John Evelyn bijna honderd jaar eerder. Eind 1700 bouwde een Fransman M. Bonne-Main een warmwaterverwarmingssysteem met behulp van een ketel.

John Desaguliers had de eerste moderne verwarmingsventilator ontworpen, met de hand gedraaid door een operator die in 1735 de „ventilator voor de Britse Houses of Parliament” wordt genoemd. Het automatisch afvuren van verwarmingsapparatuur werd belemmerd door een gebrek aan wijdverbreide beschikbaarheid van elektriciteit en betrouwbare elektromotoren. Alle vroege open haarden waren volledig van steen gemaakt, maar verbeteringen in de giettechnologie leidden tot de introductie van gietijzeren vuurhaarden die waren ontworpen om de steen te beschermen tegen directe vuurhitte. Vroege warmwatersystemen werden in Rusland gebruikt voor de centrale verwarming van het Zomerpaleis van Peter de Grote in Sint-Petersburg.

In Zweden bestaan er voorstellen om directe elektrische verwarming om deze reden geleidelijk af te schaffen (zie oliefasering in Zweden). Vooruitgang in de materiaaltechnologie betekende dat kachels nu ook van plastic konden worden gemaakt en net zo goed waren als die van metaal. In hetzelfde jaar werd het ontwerp verbeterd en na het jaar 1854 werd de productie van een nieuwe radiator overgenomen door de Connecticut Steam Heating Company. In feite was de eerste handleiding over stoomverwarming getiteld An Essay on the Warming of Mills and Other Buildings by Steam, gepubliceerd in Glasgow, Schotland door burgerlijk ingenieur Robertson Buchanan.

De populariteit van hete straalsystemen spoorde de radiatorfabrikanten aan om gietijzeren warmtewisselaars te ontwikkelen met een verlengd oppervlak die de oevers van leidingen die eerder waren gebruikt, konden vervangen. Een Canadese NRC-onderzoeker installeert vloerverwarming in zijn huis die gebruik maakte van een warmwaterstralingssysteem met behulp van een automatische antracietoven. Het duurde nog eens 20 jaar voordat een kolenoven en een elektrische ventilator werden aangesloten op het kanaalsysteem van een gebouw om verwarming te leveren. Frederic Albert Winslow werd belachelijk gemaakt in Londen in 1805 toen hij voorstelde dat gas zowel voor verwarming als verlichting kon worden gebruikt, en pas rond 1840 werd geprobeerd om gas te verwarmen in de U.

Hydronische verwarmingssystemen worden ook gebruikt met antivriesoplossingen in ijs- en sneeuwsmeltsystemen voor loopbruggen, parkeerplaatsen en straten. Een cv-installatie geeft warmte aan een aantal ruimtes binnen een gebouw en kan optioneel ook warm water voor huishoudelijk gebruik verwarmen uit één hoofdwarmtebron. Een stoomverwarmingssysteem maakt gebruik van de hoge latente warmte die wordt afgegeven wanneer stoom condenseert tot vloeibaar water.

Leave Reply

All fileds with * are required